Grejna cev

Brz start, prenos toplote sa zanemarljivim gubitkom, velika efikasnost pri prenosu toplote, visoka otpornost na zamrzavanje, dug vek trajanja. Grejna cev predstavlja jednu od sustinskih tehnologija, koja se proizvodi pomocu samo-razvojnih automatskih masina, sa stepenom vacuuma do 2×10-2Pa u unutrasnjosti, emituje energiju kada temperatura tecnosti u grejnoj cevi dostigne 20℃

Tehnicki podaci:

TIP

Fi 14×1680

Fi 14×1710

Fi 24×1800

Temp. Segment kondenzacije
(temperatura tople vode 700C)

 

->62

 

Startna temperatura(250C) (s)

-<60

-< 60

-< 60

Prosecna performansna temper.

-< 3.5

-<3.5

-<4

Transfer toplote (W)

 

->120

 

 grejna-cev-2

Grejne cevi mogu izgledati kao nov koncept, ali verovatno ih koristite svakodnevno a da to i ne znate. Laptop kompjuteri  cesto koriste male grejne cevi  radi odvodjenja toplote sa procesora, a sistemi klima uredjaja cesto koriste grejne cevi za provod toplote.

Konstrukcija i princip
Grejna cev  je supljina cija je unutrasnjost ispraznjena, isto kao kod solarne cevi. U ovom slucaju nije cilj izolacija, vec pre da se promeni stanje tecnosti unutra. U grejnoj cevi se nalazi mala kolocina preciscene vode i specijalni aditivi. Na nivou mora voda kljuca na 100℃ (212℉), ali ako se popnete na vrh brda temperatura kljucanja ce biti manja od 100℃.  Do ovoga dolazi zbog razlike u pritisku vazduha.

Na osnovu ovog principa, da voda kljuca na nizoj temperaturi sa smanjenjem vazdusnog pritiska, kada izvucemo vazduh iz grejne cevi dobijamo isti rezultat. Grejne cevi koje se koriste za kolektore imaju tacku kljucanja na samo 25℃. Tako da kada se grejna cev zagreva iznad 25℃ voda isparava.  Ova para se brzo dize do vrha grejne cevi (kondenzatora), prenoseci toplotu. Posto se toplota gubi kod kondenzatora (na vrhu), para se kondenzuje i formira tecnost (vodu) i vraca se na dno grejne cevi kako bi ponovila proces.

Na sobnoj temperaturi voda formira malu loptu, slicno onome sto se desava sa zivom kada se sipa na ravnu povrsinu na sobnoj temperaturi. Kada se grejna cev protrese, moze se cuti kako loptica vode unutra lupka. Iako je to samo voda, zvuci kao da unutra lupka metal.

Iako je u grejnoj cevi  vakuum a   tacka kljucanja snizena na samo 25℃, tacka smrzavanja je jos uvek ista kao na nivou mora, 0℃. Posto se grejna cev nalazi u besvazdusnoj staklenoj tubi, kratkotrajne nocne temperature koje idu do -25℃ nece dovesti do smrzavanja cevi. Obicne cevi za grejanje vode bi bile ostecene ponavljanim zamrzavanjem. Voda koje se koristi kod grejnih cevi , ipak se smrzava kada je hladno, ali se zmrzava pod kontrolisanim uslovima koji ne dovode do toga da bakarne cevi nabreknu.


solar line
solarni sitemi